Så fixar du startkapitalet
2017 aug 09 By joakim 0 comment

Själva akten av att starta ett företag är egentligen inte komplicerad – lite pappersarbete och blanketter, så är det klart. Det som är tidskrävande och resurskrävande är istället att planera och få igång den verksamhet som företaget ska bedriva, och att faktiskt tjäna pengar på den verksamheten. Som det så ofta sägs på engelska: ”You have to spend money to make money”. Med det menas oftast att man måste investera i sitt företag innan man kan se investeringarna bära frukt – initialt i ett företag kostar ju allt pengar, från produktutveckling och marknadsföring till inredning på kontoret och kaffe i fikarummet. Det gör att man behöver ett ganska rejält startkapital när man ska dra igång sin verksamhet, eftersom man till en början inte kommer att ha några inkomster, endast utgifter. Behovet av ett startkapital blir ännu mer påtagligt om man har tänkt starta ett aktiebolag, eftersom man då behöver 50 000 kronor i aktiekapital för att ens starta företaget. Hur gör man då för att få ihop dessa pengar inom en överskådlig framtid?

Något som många blivande företagare har gemensamt är uppfattningen att de vill starta sitt företag utan att skuldsätta sig, det vill säga utan att ta lån. Istället vill de oftast använda sig av pengar som de mödosamt har sparat ihop under lång tid. Det är visserligen aldrig en dålig inställning att man vill klara sig utan att ta lån, men problemet i företagssammanhang är att det är svårt att beräkna utgifterna i förväg, och att de ofta överstiger det man hade tänkt. Om man plötsligt finner sig i situationen att ens sparade startkapital inte räcker till, är det oftast redan försent, och att börja tala med banken då leder sannolikt inte till att företaget kan räddas. Då är det bättre att redan från början låna pengar till företagets startkapital, så att man har pengar till alla de investeringar man behöver göra, samtidigt som man kan beräkna i förväg vad räntekostnaderna kommer att bli. Man kan enkelt se till att man lånar pengar till de bästa villkoren hos Freedom Finance, eftersom man där kan jämföra bankernas olika lånevillkor. Om man bestämmer sig för att trots det inte låna pengar, bör man i alla fall se till att man ordnar en checkkredit till sitt företag, att använda i nödfall ifall startkapitalet tar slut.

Ett sätt att finansiera startkapitalet som blir allt vanligare idag är så kallad crowdfunding. Det är ett särskilt effektivt sätt att ordna startkapitalet när man har en nyskapande tjänst eller produkt, som har möjlighet att dra stor uppmärksamhet till sig. Crowdfunding går nämligen till så att man som företagare presenterar sin affärsidé på en webbplats för crowdfunding. De som tycker om idén och skulle vilja köpa produkten eller tjänsten när den är färdig, kan investera i företaget. Genom att många enskilda individer investerar små summor pengar kan man ändå få ihop ett stort startkapital om ens idé blir populär. Crowdfunding är också ett bra sätt att avgöra om det faktiskt finns någon efterfrågan av ens produkt eller tjänst.

Ett sätt att få startkapitalet att räcka längre (vare sig man lånat till det eller skaffat det på annat sätt) är att jobba deltid som anställd samtidigt som man arbetar med att få igång företagets verksamhet. På det sättet behöver inte företagets kapital gå åt till att täcka ens levnadskostnader under företagets uppstartsperiod.