Företagslån – så funkar det
2017 jul 06 By joakim 0 comment

Det är många företag som måste ta lån och det både vid uppstarten eller någon gång under vägen. Ett företagslån kan se ut på lite olika sätt, men egentligen skiljer sig inte ett sådant här lån sig särskilt mycket från ett vanligt privatlån. Den stora skillnaden är att ett företagslån måste gå specifikt till något inom företaget och detta måste vanligtvis specificeras när man gör sin låneansökan. Det kan vara ett uppstartslån, ett likviditetslån, ett lån för att köpa in mer lager eller helt enkelt ett kortfristigt lån för att hjälpa till vid en tillfällig svacka i kassaflödet.

Ränta, budget och framtidsplanering

Precis som med ett vanligt lån betalar man ränta på företagslånet. Hur mycket det består av beror på vad man får för erbjudande från sin bank, men det lönar sig att kolla runt innan man väljer vilket lån företaget ska söka. En del banker har höga påslag på företagslån och har man då ett lån som sträcker sig över en längre period kan det bli onödiga kostnader. Glöm inte bort att du får göra ränteavdrag på företagslånet när du deklarerar. När man ska söka ett företagslån är det viktigt att man har gjort tillräckliga kalkyler och budgetar. Lånets återbetalning måste vara med i de löpande kostnaderna över hela företagsåret. Många banker kräver att få se vissa budgetar innan de godkänner företagets låneansökan.

Kredit eller företagslån?

Det finns en del saker som skiljer sig åt mellan kredit och företagslån. Ett företag som har kredit använder den regelbundet som en del av kassaflödet. Även där betalas det ränta på summorna som nyttjas, men många gånger betalar företaget tillbaka summan innan förfallodatumet, vilket kan göra det räntefritt. En kredit kan alltså vara en mycket fördelaktig lösning, men om man vill spendera en större summa pengar på ett köp är företagslånet bättre. Företaget kan exempelvis behöva köpa en ny bil, datorer eller någonting annat som inte direkt betalar tillbaka sitt värde omgående. Då är det bättre med ett lån som kan löpa under en längre tid. Köper man in ett större parti varor kan det dock vara bättre att nyttja en kredit, eftersom investeringen återbetalar sig själv ganska fort.