Det kan kanske låta som en självklarhet, men för att driva ett företag är det bra om man har koll på alla aspekter som rör ett företags ekonomi. Det är dock långt ifrån verkligheten för många företagare. Det vanligaste är ju att man har en idé till en verksamhet, och att företaget växer fram utifrån den – till exempel att man vill öppna sin egen frisersalong, att man vill designa snygga hemsidor åt människor eller att man vill sälja bröd. I grunden är man då bra på att styla hår, på grafisk design och programmering eller på att baka – inte nödvändigtvis på de ekonomiska aspekterna av att driva ett företag, som budgetering, bokföring och redovisning.
Det leder ofta till att företagare lejer bort denna del av företagets verksamhet på revisorer, eller anställer någon med ansvar för ekonomin. I längden kan det dock få förödande konsekvenser, eftersom det betyder att man inte har full kontroll över företagets ekonomi, och inte är insatt i allt som händer. Därför är det en god idé att gå en kurs i företagsekonomi, så att man har förutsättningarna för att kunna ta hand om, eller i alla fall förstå, även de ekonomiska bitarna i företaget. Grundläggande kurser i ämnet finns på de flesta universitet och högskolor, och går vanligtvis att läsas både på distans och på halvfart, vilket betyder att man kan fortsätta arbeta med sitt företag vid sidan om studierna.
Kanske blir man smartare även när det gäller ens privatekonomi efter att ha gått en sådan kurs. Något som de flesta inte vet om är till exempel att det går att låna pengar utan att det görs en UC. Detta kan vara en fördel om man tagit flera små lån, och inte vill ha en till kreditupplysning, eftersom det försämrar ens kreditvärdighet. Läs om lån utan UC hos Hittalanet.se om du tycker att det verkar intressant.