Viktigt att tänka på när man jobbar hemifrån
2017 maj 09 By joakim 0 comment

Många som är egna företagare har inga anställda – företaget består med andra ord bara av dem själva, och eftersom de således inte har ett behov av en arbetsplats som samlar all personal väljer många att jobba hemifrån. För att arbetsdagen ska bli lika effektiv hemma som den är på ett kontor finns det dock vissa saker som är viktiga att tänka på.

En sådan är att man bör skapa ett rum eller en yta i hemmet som är avsett endast för arbete. Ett riktigt hemmakontor, med andra ord. Genom att tydligt avgränsa vilken del av hemmet som är för arbete, och vilken som är för raster och ledig tid, blir det dels lättare att kartlägga hur många timmar man faktiskt arbetar varje dag (vilket till exempel är viktigt för egna företagare för att de ska kunna planera sin lön och veta hur mycket de ska ta ut i arvode), dels lättare att ignorera alla de distraktioner som finns i hemmet, till exempel i form av ens tv eller säng, eller till och med andra familjemedlemmar. När man är på kontoret ska det vara jobb som gäller – vill man umgås eller ta rast går man därifrån. Det gäller även sådana saker som ändå är produktiva, som hushållssysslor – att sätta på en tvätt eller att diska får man göra i slutet av arbetsdagen, precis som om man kom hem från ett kontor. Med det sagt ska man självklart unna sig att till exempel sitta i sitt uterum och jobba om det är vackert väder ute – jobbet ska inte vara ett straff, och om man känner att man kommer att arbeta mer effektivt i solskenet och värmen i uterummet (eller på någon annan plats i hemmet) ska man självklart göra det.

Det är också viktigt att se till att strukturera sina dagar, för att hinna med allt man behöver göra. Eftersom man inte har någon chef eller några kollegor att hålla morgonmöten med, får man helt enkelt hålla ett med sig själv, då man går igenom de saker man måste hinna med under dagen och skriver upp dem på en lista. Genom att prioritera dagens uppgifter på detta sätt, och inte bekymra sig för stunden över det som måste göras dagen efter, eller nästa vecka, får man en överskådlig plan och kan arbeta effektivt mot att klara av dagens mål, utan att känna sig stressad.

Något annat som många egenföretagare som jobbar hemifrån kämpar med är ensamheten. Många upplever det som tråkigt att i längden inte ha kolleger att prata med på rasterna eller bolla tankar och idéer med. Om man känner att man behöver komma ut bland folk för att motverka ensamheten kan det därför vara en bra idé att då och då ta med sig laptopen och gå och sätta sig på ett café, ett bibliotek eller annan passande plats och jobba. Eller varför inte hyra in sig på ett kontorshotell över dagen? Det är också bra att variera att bar sitta framför datorn och jobba med att nätverka, genom att till exempel åka på seminarier, konferenser, föreläsningar och annat om ens bransch. Det bidrar dessutom till ens kompetens.