Fördelarna med eget företag
2017 maj 10 By joakim 0 comment

Det är många som väljer att starta företag i Sverige, även om det är allt färre unga människor som gör det. Det är vanligt att höra om de risker som medföljer när man startar eget, som till exempel att det kan vara höga uppstartskostnader, att man måste gå länge utan att kunna ta ut en skälig lön samt att det är mycket att hålla koll på när det kommer till skatter och deklarationen. Det finns dock många fördelar med att starta eget och det är det som denna text fokuserar på. Till syvende och sist är det många som vågar ta steget ut i företagarlivet och bland de som lyckas är det ovanligt att höra någon ånger.

Eget ansvar och nätverkande

En sak som de flesta tycker är en stor fördel är såklart att man får ta ansvar över sin egen arbetsdag. Som egenföretagare bestämmer du vad dina arbetsuppgifter består av och du kan även utforma din egen arbetstid. Att bara svara till sig själv genom att vara sin egen chef ger en frihet som man vanligtvis inte har som anställd. Du kan till exempel bestämma helt själv när du vill ha semester, när du kan ta en långhelg eller om du behöver en sovmorgon. En annan fördel är att du kan få ett större och intressantare nätverk runt dig om du är egenföretagare. Det är enkelt att träffa människor i samma bransch om man till exempel besöker mässor eller andra företagsevent. Dessutom kan du känna att du gör samhället en tjänst, för sanningen är att vi behöver fler företagare i Sverige. Det är nämligen våra egenföretagare som skapar arbetstillfällen, stärker vår ekonomi och breddar de produkter vi har på marknaden.

Frihet och variation

Det är just frihetskänslan som lockar många till att starta eget, men tänk på att det kan ta ganska lång tid med hårt arbete innan du kommer till den punkt då du kan göra fria val som egenföretagare. I början kan det bli en ganska tidsintensiv och många gånger fattig period innan man har återkommande kunder och bra fungerande rutiner. Någonting annat som många företagare tycker om med att ha eget är att man får uppfinna olika produkter, utforma dem och sedan sälja dem. Som egenföretagare är man företagets allt i allo och det är därför mycket givande för kreativa själar att starta eget, eftersom det är så pass varierande jobb. Så länge du har en idé kan du starta eget. Du behöver inte heller tillverka produkter och sälja, utan det kan räcka att starta en bra webbsida. sverigetunnan är ett exempel på en bra sida där man inte tillverkar sina egna produkter, utan det finns istället information om olika badtunnor från andra tillverkare. Allt fler företagare väljer idag att bara syssla med information, eftersom det knappt krävs några uppstartskostnader för denna typ av företag. Sanningen är dock att du alltid ska starta ett företag som sysslar med något du brinner för, eftersom det kan ge det där extra drivet framåt i perioder när det går tufft.