Företagande
2019 maj 18 By Rebecka 0 comment

En verksamhet som sysslar med företagande kallas för företag. I ett företag så bedrivs antingen produktion, försäljning eller rena tjänster.

Dataföretag

Klassiska datorföretag såsom Apple och Microsoft är etablerade av entreprenörerna tillika visionärerna Steve Jobs (Apple) och Bill Gates (Microsoft). De blev multimiljardärer på sina förehavanden inom företagsvärlden. Apple ville etablera ett flaggskeppskomplex i centrala Stockholm, men kanske får de rikta in sig på att anlägga kontorshotell i Göteborg istället.

Att bedriva ett företag i Sverige

För att få bedriva företag i Sverige måste man vara myndig, det vill säga ha fyllt 18 år. Inga undantag ges, däremot är det lagligt att vara anställd hos ett företag om man är under 18 år, under förutsättning att inget riskabelt arbete sker samt inget jobb nattetid. Man måste också betala arbetsgivaravgifter för att få bedriva en laglig verksamhet. Detta beror på lagstadgade regler.

Rent generellt så gäller det som företagare i Sverige att hitta en nisch som passar en som person, det vill säga att man följer sina intressen och passioner. Restaurangbranschen är svår att slå sig in i då det finns så många konkurrenter, men om man hittar någon unik satsning kan matgäster lockas.

Det är förstås ännu lättare att bedriva ett företag ju färre konkurrenter man har, men då gäller det att verkligen marknadsföra sig på ett sätt som kan locka potentiella kunder.

Entreprenörskap

En entreprenör sysslar med att utveckla nya produkter och tjänster. Ofta ser entreprenören att ett behov av något finns – må så vara att det är en produkt eller en viss tjänst. Entreprenörer kan jobba ensamma eller ihop i ett sammansvetsat team. Då titeln entreprenör inte på något sätt är skyddad kan vem som helst kalla sig för entreprenör. För att utveckla vissa saker måste man ha en utbildning, man får exempelvis inte ta fram nya mediciner till marknaden utan att vara apotekare med en farmaceutisk utbildning.

När stöter man på företagare?

Företagare kan man egentligen stöta på när som helst under dygnets alla timmar, på tåget, på pizzerian, i butiken och hos privatkliniken. Företagarens uppgift är att bistå dig med en produkt eller en tjänst. Tjänsterna handlar ofta om hantverksuppgifter såsom rörmokeri, snickeri och mureri. Du kan söka rot- och rutavdrag för att få reducerad avgift för dina hantverksutgifter.

Vem som helst får kalla sig företagare, men man måste alltid förhålla sig till arbetsrättsliga krav och skäliga arbetsvillkor för arbetstagarna. Är man egenföretagare och jobbar helt solo måste man också underrätta sig om vad man får göra och inte göra. Vill du starta ett företag så är ett gott råd att vända dig till Skatteverket, Försäkringskassan och andra viktiga instanser så att du verkligen har pejl på läget. De finns till för att hjälpa dig starta och bedriva ditt företag.