Så startar du företag utan f-skatt
2020 Dec 03 By joakim 0 comment

I Sverige finns främst tre företagsformer: enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Varje form av företag har sina egna för- respektive nackdelar och därför är det fullt förståeligt att man överväger att starta eget noggrant. Man vill inte åta sig något så stort som företagande utan att ha en aning vad man ger sig in på. Att komma igång med företagande behöver dock inte vara så svårt, inte nu när det går alldeles utmärkt att fakturera utan f-skatt. Här kan du läsa om hur du går tillväga för att starta företag utan f-skatt och ändå åtnjuta friheten av att vara din egen.

Vad innebär företag utan f-skatt?

Med företag utan f-skatt menas att du kan bedriva egen frilansverksamhet utan att tekniskt sett starta eget. I stället fakturerar du genom företag som Frilans Finans för att få betalning för dina tjänster. Frilansfinans.se drar då alla nödvändiga skatter åt dig och du behöver därmed inte besvära dig med att skaffa revisor eller att deklarera en f-skattsedel.

Att fakturera utan f-skatt kan vara ett sätt för dig att känna dig för innan du startar ett ”riktigt” företag. Många tycker dock det är så bekvämt att ha någon som gör det tunga administrativa jobbet åt dem att de fortsätter använda exempelvis Frilans Finans. De skippar helt enkelt att starta eget företag med f-skatt.

När du använder en av faktureringstjänsterna får du göra avdrag för de utgifter som direkt kan kopplas till uppdraget du fakturerar för. Du får däremot inte göra avdrag för arbetsredskap som dator eller kamera, då dessa redskap tenderar att vara svåra att koppla till enskilda fakturerade gig.

Vilka kan fakturera utan f-skatt?

Som yrkesverksam i Sverige bör faktureringsföretaget kunna koppla din inkomst till dig som person, till ditt personnummer. Du kommer med andra ord aldrig undan den årliga skattedeklarationen, men i det här fallet är det den vanliga deklarationen för a-skatt som gäller.

Många inom de kreativa näringarna brukar nyttja möjligheten att ha företag utan f-skatt. Bloggare, journalister, översättare, grafiska formgivare och programmerare är exempel på yrkesgrupper som kan ha stor nytta av att fakturera utan f-skatt. Dessa yrkesgrupper verkar också på en stundom osäker arbetsmarknad, där företagen hellre betalar en faktura varje månad än anställer fast personal.

Även föreläsare, konsulter och hantverkare kan använda faktureringstjänsterna i fråga och gör det inte så sällan. De olika fakturatjänsterna har olika försäkringar, så kolla upp hur du får bästa möjliga skydd hos de olika företagen och utifrån den verksamhet du bedriver.

I utbyte mot administrativ hjälp, faktura- och löneverktyg, snabba och trygga betalningar samt försäkringar betalar du en viss procent av det fakturerade beloppet till företaget. Sett till vad det kostar att hålla sig med en revisor är denna avgift inte nödvändigtvis dyrare, snarare tvärtom.

Det här var kort om att starta företag utan f-skatt. Eftersom det rör sig om en anställningsform du betalar regelrätt skatt inom, får du så klart ta del av sociala skydd såsom av a-kassa och försäkringskassa. Du kan till och med välja att göra extra inbetalningar i form av tjänstepension och semesterersättning.