Starta eget företag
2021 feb 12 By joakim 0 comment

Det finns många fördelar med att ha ett eget företag: bättre ekonomi, mer ansvar och du är din egen chef. Förutom att du kan bo var du vill. Med eget företag kan du också göra avdrag, förutom att det ger dig fler ben att stå på finansiellt.

Lätt att starta företag

Det är faktiskt mycket enkelt att starta företag i Sverige. Du går bara in på Skatteverkets hemsida och söker F-skattsedel. Du behöver inte skicka in en affärsplan, besluta dig för vad du ska sälja/erbjuda eller ha ett företagsnamn. Med egen F-skattsedel kan du fakturera, alltså ta betalt för varor och tjänster. Om du inte får någon inkomst på ditt företag ett år, som i början, så är det ändå enkelt att deklarera.

Bättre för ekonomin

Vare sig du vill jobba som egenföretagare på heltid eller inte, så kommer ett eget företag att förbättra din ekonomi. Det ger dig ännu ett ekonomiskt ben att stå på. Om du har ett fritidshus i fjällen eller skärgården kan du hyra ut det och låta fritidshuset vara en del av ditt företag. Då kommer du kunna göra avdrag på renoveringar, förbättra din stuga – och tjäna mer pengar. Eller så är du duktig på att städa och vill förbättra din ekonomi på riktigt. Med eget företag kan du börja fakturera och arbeta extra med god lön.

Eget företag är framtiden

Under coronapandemin (2020) har antalet nystartade företag ökat, i jämförelse med föregående år. Varför? Många har insett att det är smart att driva egen firma. I framtiden kommer också fler och fler att försörja sig som företagare. En annan orsak att många väljer att starta eget är att det är lättare att jobba hemifrån idag i och med digitaliseringen. Du kan driva en global marknadsföringsbyrå från Trollhättan, Stockholm eller sitta i en liten by utanför Kiruna. Förr behövde du en anställning för många jobb och för att få jobba internationellt. Idag kan du skapa ditt eget jobb och ha datorn som kontor.